Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie zaprasza uczniów kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej, cukierniczej, piekarniczej z terenu województwa małopolskiego, do wzięcia udziału w Konkursie Kulinarne Tradycje Małopolski “na słodko” i “na słono”.
Konkurs polega na pracy zespołowej ucznia wraz z nauczycielem zawodu/mistrzem szkolącym, biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu.
Jedna szkoła może zgłosić do konkursu maksymalnie 2 zespoły.
Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach:
I etap – zgłoszenie autorskiej potrawy w formie prezentacji multimedialnej
-
do dnia 1.12.2023 r. należy przesłać pracę oraz wypełniony formularz zgłoszeniowy wraz z załącznikami lub doręczyć osobiście do sekretariatu siedziby Izby od poniedziałku do piątku w godzinach: 7:30 – 15:30
-
komisja konkursowa oceni zgłoszone prezentacje i wyłonieni uczestników finału konkursu w dwóch kategoriach: „na słodko” i „na słono”. Do II etapu zostanie zakwalifikowanych 10 Zespołów, których prezentacje multimedialne zostaną uznane za najbardziej ciekawe.
-
uczestniczy zostaną powiadomieni o zakwalifikowaniu się do finału konkursu.
II etap – finał konkursu:
-
finał konkursu odbędzie się w dniu 14.12.2023 r. w siedzibie Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie, ul. Kochanowskiego 32, 33-100 Tarnów,
-
potrawę konkursową, przed finałem Konkursu wykonuje samodzielnie uczeń pod nadzorem nauczyciela zawodu/mistrza szkolącego, którą następnie Zespół dostarczy i przygotuje do degustacji w dniu finału konkursu wraz z nakryciem i elementami dekoracyjnymi.
-
Finał konkursu będzie polegał na omówieniu przez ucznia przed komisją konkursową sposobu i techniki przygotowania potrawy regionalnej przedstawionej w prezentacji multimedialnej oraz przygotowanie do degustacji zgłoszonej potrawy konkursowej,
-
Wszyscy uczestnicy finału konkursowego otrzymają dyplomy oraz upominki rzeczowe,
W kategoriach: „na słodko” i „ na słono” zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu – uczeń oraz nauczyciel zawodu/mistrz, którzy otrzymają atrakcyjne nagrody rzeczowe, bony podarunkowe na zakup sprzętu gastronomicznego.
Regulamin Konkursu wraz z formularzem zgłoszeniowym (.docx)