Strona Główna

21 marca 2024 r. w siedzibie Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości odbyło się I Posiedzenie Rady Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU).

Celem Rady jest kształtowanie strategicznego kierunku rozwoju naszego Centrum, zapewniając, że nasze działania edukacyjne i szkoleniowe odpowiadają potrzebom rynku pracy oraz najnowszym trendom branżowym.

Rada pełni funkcję decyzyjną, odpowiadając za nadzór nad jakością i efektywnością programów oraz inicjowanie innowacji w kształceniu zawodowym. Dzięki temu BCU utrzymuje i wzmacnia swoją pozycję jako lider w dostarczaniu specjalistycznych szkoleń, dążąc do doskonałości edukacyjnej i zawodowej.

Posiedzenie miało na celu w szczególności przedstawienie działań przeprowadzonych w ramach poszczególnych obszarów na etapie tworzenia placówki oraz zatwierdzenie ostatecznej wersji wypracowanych dotychczas produktów merytorycznych.

Ponadto członkowie Rady otrzymali Akty Powołania na 3-letnią kadencję.

W Radzie z prawem głosu przy podejmowaniu uchwał zasiada 9 osób, przedstawiciele: powiatowej rady rynku pracy, wojewódzkiej rady rynku pracy, organu prowadzącego BCU, organizacji pracodawców, pracodawców w tym przedsiębiorców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa oraz wybrane osoby spośród prowadzących zajęcia w BCU.

Ponadto w posiedzeniach Rady z głosem doradczym uczestniczą m.in. przedstawiciele: władz lokalnych, władz regionalnych i partnera społecznego.

W Radzie BCU znaleźli się:

  • Janusz Kowalski - Przedstawiciel Wojewódzkiej Rady Rynku Pracy w Krakowie (Wiceprezes Zarządu Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie, Prezes Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie, Mistrz Rzemiosł Artystycznych)
  • Lucyna Krzemińska - Przedstawiciel Powiatowej Rady Rynku Pracy w Tarnowie (Kierownik Biura Karier, Projektów i Współpracy w Akademii Tarnowskiej, Doradca zawodowy)
  • Barbara Blacha - Przedstawiciel Organu prowadzącego Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Dyrektor Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie)
  • Krzysztof Gawlik - Przedstawiciel organizacji pracodawców - Stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej (Utytułowany Szef kuchni, ekspert kulinarny, doświadczony szkoleniowiec i doradca wielu punktów gastronomicznych)
  • Wojciech Wołosowski - Przedstawiciel organizacji pracodawców - Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników w Krakowie (Współorganizator i juror wielu konkursów kulinarnych, Doświadczony Wykładowca, Dyrektor ds. stosunków międzynarodowych pomiędzy Republiką Egiptu a Polską)
  • Agnieszka Wolińska-Kulpa - Przedstawiciel pracodawców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Właścicielka restauracji „Pół na Pół” oraz „Śródmieście” w Tarnowie)
  • Adrian Kijowski - Przedstawiciel pracodawców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Właściciel Restauracji „Piwiarnia Warka” oraz „Browar Tarnowski”
  • Mateusz Płodzień - Przedstawiciel osób prowadzących zajęcia w Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Szef kuchni, Doświadczony Szkoleniowiec w dziedzinie gastronomicznej, Współtwórca jednej z pierwszych restauracji Sushi w Rzeszowie)
  • Jakub „Komar” Antoniszak - Przedstawiciel osób prowadzących zajęcia w Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Doświadczony sushi chef, Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015, Szkoleniowiec dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, Członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Juror w konkursach gastronomicznych).

Dodatkowe osoby z głosem doradczym:

  • Andrzej Kuta - Prezes Izby Rzemieślniczej w Tarnowie
  • Sylwia Podlawska - Dyrektor Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa
  • Ewa Gryc - Zastępca Dyrektora Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa
  • Anna Urbaś - Przedstawiciel Samorządu TerytorialnegoDyrektor Wydziału Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miasta Tarnowa
  • Dariusz Styrna - Przedstawiciel Samorządu Wojewódzkiego, Dyrektor Departamentu Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego
  • Katarzyna Podraza - Przedstawiciel Partnera dodatkowego - Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości
  • Piotr Bassara - Przedstawiciel Partnera Dodatkowego – Podkarpacka Akademia Umiejętności
  • Jan Filipczyk - Przedstawiciel Podmiotu branżowego - Stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
  • Tomasz Jarczyk - Radca prawny BCU
  • Marcin Hebda - Przedstawiciel pracodawców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa
  • Adrian Murczek - Inspektor RODO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edukacja zawodowa

edytuj
SZKOŁY
RZEMIEŚLNICZNE
EGZAMINY CZELADNICZE
I MISTRZOWSKIE
WYMAGANE
DOKUMENTY
HARMONOGRAMY
EGZAMINÓW

Poznaj zawody rzemieślnicze i zapisz się na kurs