21 marca 2024 r. w siedzibie Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości odbyło się I Posiedzenie Rady Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU).
Celem Rady jest kształtowanie strategicznego kierunku rozwoju naszego Centrum, zapewniając, że nasze działania edukacyjne i szkoleniowe odpowiadają potrzebom rynku pracy oraz najnowszym trendom branżowym.
Rada pełni funkcję decyzyjną, odpowiadając za nadzór nad jakością i efektywnością programów oraz inicjowanie innowacji w kształceniu zawodowym. Dzięki temu BCU utrzymuje i wzmacnia swoją pozycję jako lider w dostarczaniu specjalistycznych szkoleń, dążąc do doskonałości edukacyjnej i zawodowej.
Posiedzenie miało na celu w szczególności przedstawienie działań przeprowadzonych w ramach poszczególnych obszarów na etapie tworzenia placówki oraz zatwierdzenie ostatecznej wersji wypracowanych dotychczas produktów merytorycznych.
Ponadto członkowie Rady otrzymali Akty Powołania na 3-letnią kadencję.
W Radzie z prawem głosu przy podejmowaniu uchwał zasiada 9 osób, przedstawiciele: powiatowej rady rynku pracy, wojewódzkiej rady rynku pracy, organu prowadzącego BCU, organizacji pracodawców, pracodawców w tym przedsiębiorców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa oraz wybrane osoby spośród prowadzących zajęcia w BCU.
Ponadto w posiedzeniach Rady z głosem doradczym uczestniczą m.in. przedstawiciele: władz lokalnych, władz regionalnych i partnera społecznego.
W Radzie BCU znaleźli się:
- Janusz Kowalski - Przedstawiciel Wojewódzkiej Rady Rynku Pracy w Krakowie (Wiceprezes Zarządu Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie, Prezes Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie, Mistrz Rzemiosł Artystycznych)
- Lucyna Krzemińska - Przedstawiciel Powiatowej Rady Rynku Pracy w Tarnowie (Kierownik Biura Karier, Projektów i Współpracy w Akademii Tarnowskiej, Doradca zawodowy)
- Barbara Blacha - Przedstawiciel Organu prowadzącego Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Dyrektor Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie)
- Krzysztof Gawlik - Przedstawiciel organizacji pracodawców - Stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej (Utytułowany Szef kuchni, ekspert kulinarny, doświadczony szkoleniowiec i doradca wielu punktów gastronomicznych)
- Wojciech Wołosowski - Przedstawiciel organizacji pracodawców - Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników w Krakowie (Współorganizator i juror wielu konkursów kulinarnych, Doświadczony Wykładowca, Dyrektor ds. stosunków międzynarodowych pomiędzy Republiką Egiptu a Polską)
- Agnieszka Wolińska-Kulpa - Przedstawiciel pracodawców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Właścicielka restauracji „Pół na Pół” oraz „Śródmieście” w Tarnowie)
- Adrian Kijowski - Przedstawiciel pracodawców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Właściciel Restauracji „Piwiarnia Warka” oraz „Browar Tarnowski”
- Mateusz Płodzień - Przedstawiciel osób prowadzących zajęcia w Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Szef kuchni, Doświadczony Szkoleniowiec w dziedzinie gastronomicznej, Współtwórca jednej z pierwszych restauracji Sushi w Rzeszowie)
- Jakub „Komar” Antoniszak - Przedstawiciel osób prowadzących zajęcia w Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (Doświadczony sushi chef, Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015, Szkoleniowiec dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, Członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Juror w konkursach gastronomicznych).
Dodatkowe osoby z głosem doradczym:
- Andrzej Kuta - Prezes Izby Rzemieślniczej w Tarnowie
- Sylwia Podlawska - Dyrektor Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa
- Ewa Gryc - Zastępca Dyrektora Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa
- Anna Urbaś - Przedstawiciel Samorządu TerytorialnegoDyrektor Wydziału Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miasta Tarnowa
- Dariusz Styrna - Przedstawiciel Samorządu Wojewódzkiego, Dyrektor Departamentu Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego
- Katarzyna Podraza - Przedstawiciel Partnera dodatkowego - Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości
- Piotr Bassara - Przedstawiciel Partnera Dodatkowego – Podkarpacka Akademia Umiejętności
- Jan Filipczyk - Przedstawiciel Podmiotu branżowego - Stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
- Tomasz Jarczyk - Radca prawny BCU
- Marcin Hebda - Przedstawiciel pracodawców w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa
- Adrian Murczek - Inspektor RODO