Strona Główna

23 kwietnia 2024 roku odbyła się uroczysta konferencja inaugurująca działalność Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa z siedzibą w Tarnowie. Wydarzenie zgromadziło znaczące grono interesariuszy, w tym przedstawicieli wiodących placówek i instytucji oświatowych, uczelni wyższych, przedstawicieli branży gastronomicznej oraz przedstawicieli Izb Rzemieślniczych w Polsce.

BCU to nowa placówka oświatowa o zasięgu ogólnokrajowym, stworzona w ramach współfinansowanego przez UE projektu w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności. W konferencji wzięło udział ponad 80 osób. Uczestników konferencji przywitał Andrzej Kuta, Prezes Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości. Podczas konferencji dyskutowano o przyszłości gastronomii i kelnerstwa w Polsce oraz roli BCU w kształtowaniu wysokiej jakości edukacji branżowej w Polsce.

Podczas konferencji zaprezentowano działalność BCU, w tym nowatorskie kursy takie jak przyrządzanie sushi, kawy z technikami art. cafe, oraz tworzenie dań kuchni bankietowej finger food. "Tematyka kursów i szkoleń oferowanych przez BCU jest bardzo szeroka i dostosowana do potrzeb rynku pracy. Promujemy innowacje technologiczne, ekologiczne i cyfrowe" – podkreśliła Sylwia Podlawska, Dyrektor BCU.

BCU pełni także rolę ośrodka innowacyjno-rozwojowego, promując transfer wiedzy oraz współpracę pomiędzy szkołami, uczelniami i pracodawcami.

Uroczyste przecięcie wstęgi dokonali:

  • Andrzej Kuta, Prezes Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie,
  • Małgorzata Mękal, Z-ca Prezydenta Miasta Tarnowa,
  • Sylwia Podlawska, Dyrektor merytoryczny BCU,
  • Katarzyna Podraza, Dyrektor Podkarpackiej Akademii Przedsiębiorczości,
  • Krzysztof Gawlik,  Przedstawiciel podmiotu branżowego - Stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

Wydarzenie zgromadziło licznych dostojnych gości i przedstawicieli z całej Polski, w tym:

  • przedstawicieli Ministerstwa Edukacji Narodowej,
  • Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego,
  • Instytutu Badań Edukacyjnych,
  • Urzędu Miasta Tarnowa,
  • Starostw Powiatowych w Brzesku i Tarnowie,
  • Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie,
  • Stowarzyszenia Małopolskiego Kucharzy i Cukierników w Krakowie,
  • członków Rady Izby Rzemieślniczej oraz Rady BCU.

W trakcie konferencji, uczestnicy mieli możliwość uczestniczenia w panelu dyskusyjnym dotyczącym przyszłości gastronomii i kelnerstwa w Polsce, z udziałem uznanych ekspertów:

  • Dr inż. Marzena Styczyńska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,
  • Dr inż. Danuta Figurska-Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,
  • Krystyna Bajger z Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Mielcu,
  • Krzysztof Wierzba i Krzysztof Gawlik ze Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej,
  • Grzegorz Górnik, przedsiębiorca i ekspert w dziedzinie kelnerstwa.

Goście konferencji mieli również okazję doświadczyć bogatej oferty kulinarnych atrakcji przygotowanych przez BCU. Mistrzowie grillowania prezentowali swoje umiejętności w strefie Grill&BBQ, serwując zarówno wyborne mięsa, jak i dania wegetariańskie. W nowej pracowni gastronomicznej uczestnicy mogli skosztować różnorodnych rodzajów pizzy oraz włoskich przekąsek. Strefa Art Café zaoferowała kawę z logotypem BCU, a także napoje i lody przygotowane z wykorzystaniem technologii molekularnej.

Dodatkowo, uczestnicy konferencji mieli możliwość odwiedzenia strefy „Google VR” i doświadczyć wirtualnej wizyty w restauracji, co pozwoliło na bliższe zapoznanie się z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w branży gastronomicznej.

Z ogromną radością dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność, zaangażowanie oraz zainteresowanie naszą ofertą edukacyjną. Otwarcie BCU stanowi ważny krok w kierunku rozwijania nowoczesnej edukacji zawodowej w Polsce, co ma kluczowe znaczenie dla kształtowania przyszłości branży gastronomicznej i kelnerskiej.

Więcej informacji na temat Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa znajduje się na stronie: bcu-gastronomia.pl

Zdjęcia: Mikołaj Więcław

Edukacja zawodowa

edytuj
SZKOŁY
RZEMIEŚLNICZNE
EGZAMINY CZELADNICZE
I MISTRZOWSKIE
WYMAGANE
DOKUMENTY
HARMONOGRAMY
EGZAMINÓW

Poznaj zawody rzemieślnicze i zapisz się na kurs