Strona Główna
W czwartek 14 grudnia 2023 r. w Izbie Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie odbył się Finał Konkursu "Kulinarne Tradycje Małopolski 'na słodko' i 'na słono'".

W pierwszym etapie konkursu uczniowie przygotowali i zgłosili autorskie prezentacje multimedialne dania tradycyjnego kuchni małopolskiej, wybranego w kategorii słone lub słodkie, wraz z propozycją jego podania. Uczestnicy, którzy zakwalifikowali się do finału wykonali pod okiem swoich nauczycieli zawodu potrawę konkursową, którą następnie dostarczyli i przedstawili do degustacji komisji konkursowej, wraz z nakryciem i elementami dekoracyjnymi. Każdy uczestnik przedstawił również sposób i technikę przygotowania swojej potrawy regionalnej.

Laureatką w kategorii „na słodko” została Anna Dymała, uczennica Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach wraz z Panią Barbarą Latochą – nauczycielem przedmiotów zawodowych w gastronomi. W imieniu Pani Barbary nagrodę odebrał Pan Ryszard Róg - wicedyrektor ds. MCKZ Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach. Anna wykonała potrawę „Małdrzyki Krakowskie w sosach”.

Z kolei w kategorii „na słono” zwycięzcą został Mateusz Pabian – uczeń Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I i II Stopnia w Tarnowie wraz z Panią Marią Bielaszka - nauczycielem przedmiotów zawodowych w gastronomi. Mateusz wykonał potrawę kuchni małopolskiej: kapuściane zawijasy, zapiekane kluski gryczane oraz marchewka z pieczarkami.

Laureatom i wszystkim uczestnikom dziękujemy oraz gratulujemy.

Edukacja zawodowa

edytuj
SZKOŁY
RZEMIEŚLNICZNE
EGZAMINY CZELADNICZE
I MISTRZOWSKIE
WYMAGANE
DOKUMENTY
HARMONOGRAMY
EGZAMINÓW

Poznaj zawody rzemieślnicze i zapisz się na kurs